10 mexických jídel, která by měl každý ochutnat

10 mexických jídel, která by měl každý ochutnat

Mexická kuchyně je jednou z nejbohatších a nejrozmanitějších na světě. Kombinuje starobylé tradice domorodých civilizací, jako byli Aztékové a Mayové, s evropskými vlivy, které přišly s španělskými dobyvateli. Zde je seznam deseti ikonických pokrmů, které by měl každý milovník jídla alespoň jednou ochutnat.


1. Tacos

  • Historie: Tacos jsou jednou z nejznámějších mexických specialit. Jejich kořeny sahají do dob Aztéků, kteří používali kukuřičné tortilly jako "nádobu" na různé náplně. Každý region Mexika má své vlastní varianty, od tacos al pastor v Mexico City po tacos de pescado na pobřeží.

  • Příprava: Základem jsou kukuřičné nebo pšeničné tortilly plněné masem (hovězí, vepřové, kuřecí, ryby), zeleninou, koriandrem, cibulí a salsou. Varianty jako tacos al pastor (se šťavnatým marinovaným vepřovým masem) nebo tacos de barbacoa (s pomalu vařeným masem) stojí za ochutnání.


2. Guacamole

  • Historie: Tento avokádový dip má původ u Aztéků, kteří jej nazývali "ahuacamolli". Avokádo bylo ceněno pro svou máslovou konzistenci a výživovou hodnotu.

  • Příprava: Rozmačkáné avokádo smíchané s limetkovou šťávou, cibulí, rajčaty, koriandrem a solí. Podává se s tortillovými chipsy nebo jako příloha k dalším pokrmům. V moderních receptech se někdy přidává jalapeño pro pikantní chuť.


3. Chiles en Nogada

  • Historie: Tento pokrm vznikl v 19. století na počest nezávislosti Mexika. Představuje barvy mexické vlajky: zelená (chilli), bílá (omáčka z vlašských ořechů) a červená (granátové jablko). Byl vytvořen augustiniánskými jeptiškami z Puebly.

  • Příprava: Plněné papriky (obvykle mletým masem, sušeným ovocem a kořením) polévané sladkou ořechovou omáčkou a zdobené granátovým jablkem. Příprava je časově náročná, ale výsledkem je jedinečný slavnostní pokrm.


4. Tamales

  • Historie: Tamales byly populární již v době Aztéků a Mayů jako jídlo na cesty. Vyráběly se v mnoha variantách podle regionu a dostupných surovin.

  • Příprava: Těsto z kukuřičné mouky (masa harina) plněné masem, sýrem nebo sladkými náplněmi, zabaleno do kukuřičných slupek nebo banánových listů a vařeno v páře. Podávají se s různými omáčkami, například salsou verde nebo mole.


5. Pozole

  • Historie: Pozole je kukuřičná polévka, která má původ u domorodých kultur. Původně byla spojena s náboženskými obřady a často obsahovala speciální druh kukuřice nazývaný homolice.

  • Příprava: Základem je vařená homolice s masem (obvykle vepřové nebo kuřecí), dochucená červenou (pozole rojo) nebo zelenou (pozole verde) omáčkou. Podává se s limetkou, zelím, ředkvičkami, oreganem a chilli. Každý strávník si polévku dochucuje podle své chuti.


6. Quesadillas

  • Historie: Tento jednoduchý pokrm vznikl jako způsob, jak rychle a chutně zužitkovat tortilly a sýr. V některých regionech, například v Ciudad de México, se quesadillas připravují i bez sýra, což může být překvapením pro návštěvníky.

  • Příprava: Tortilla plněná sýrem (a často dalšími ingrediencemi jako maso, houby nebo fazole), opečená na pánvi do křupava. Podává se s guacamole nebo salsou.


7. Chilaquiles

  • Historie: Tradiční snídaně původně pocházející z venkovských oblastí Mexika. Slovo "chilaquiles" pochází z jazyka Nahuatl a znamená "v chilli namočené věci".

  • Příprava: Kousky tortill smažené do křupava, zalité červenou (rojo) nebo zelenou (verde) omáčkou, posypané sýrem, cibulí a smetanou. Podávají se s volským okem, kuřetem nebo fazolemi.


8. Enchiladas

  • Historie: Enchiladas vznikly jako jídlo plněných tortill polévaných omáčkou, původ sahá do Aztéckých dob. Sloužily jako rychlé a syté jídlo pro pracující.

  • Příprava: Tortilly plněné masem, sýrem nebo fazolemi, zalité pikantní omáčkou a zapečené. Oblíbené jsou i varianty jako enchiladas suizas (se smetanovou omáčkou).


9. Mole

  • Historie: Mole je složitá omáčka s původem u Aztéků. Nejznámější varianty pocházejí z oblastí Oaxaca a Puebla. Podle legendy vzniklo mole náhodou, když jeptišky smíchaly různé ingredience pro návštěvu biskupa.

  • Příprava: Základ tvoří čokoláda, chilli, ořechy a koření, které se mixují do husté omáčky. Mole se podává s masem (nejčastěji kuřetem) a rýží.


10. Elote

  • Historie: Kukuřice byla hlavní plodinou Mesoameriky a elote, tedy vařený nebo grilovaný klas kukuřice, je oblíbenou pochoutkou již po staletí.

  • Příprava: Kukuřice je vařená nebo grilovaná, potřená máslem, majonézou, posypaná sýrem cotija, chilli práškem a zakápnutá limetkovou šťávou. Často se prodává jako pouliční jídlo.