Chili con carne recept: Lahodné jídlo plné chutí a vůní

Chili con carne recept: Lahodné jídlo plné chutí a vůní

(chilly con carne)

Chili con carne je ikonické jídlo, které pochází z texasko-mexické kuchyně. Jeho název doslova znamená "chili s masem", a právě tato kombinace dělá z tohoto pokrmu jeden z nejoblíbenějších receptů po celém světě. Pokud hledáte jednoduchý a autentický recept na chili con carne, jste na správném místě. Pojďme si ukázat, jak tuto pochoutku připravit doma.


Ingredience na chili con carne (pro 4 osoby)

  • 500 g mletého hovězího masa

  • 2 lže vody nebo vývaru (hovězí nebo zeleninový)

  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno

  • 2 stroužky česneku, nasekaného

  • 400 g konzervovaných rajčat (drcených nebo krájených)

  • 1 lžce rajčatového protlaku

  • 1 plechovka červených fazolí (cca 400 g), slitá a opláchnutá

  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky

  • 1 člili paprička (podle chuti), nasekaná

  • 1 lžíce mletého kmínu

  • 1 lžíce mleté papriky (sladké nebo uzené)

  • 1 člili koření nebo pálívé papriky (podle chuti)

  • Sůl a pepř podle chuti

  • Olej na restování


Postup přípravy

1. Orestujte maso a zeleninu

Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte trochu oleje a zlehka orestujte nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Poté přidejte nasekaný česnek a člili papričku. Jakmile se uvolní vůbě, přidejte mleté maso a za stálého míchání ho opékejte, dokud nezhnědne.

2. Dochucení kořeními

Jakmile je maso orestované, přidejte mletý kmín, sladkou papriku a chili koření. Vše dobře promíchejte, aby se maso rovnoměrně obalilo kořením a získalo bohatou chuť.

3. Přidejte rajčata a vývar

Do pánve vmíchejte konzervovaná rajčata a rajčatový protlak. Směs podle potřeby podlijte vývarem nebo vodou, aby nebyla příliš hustá. Dobře promíchejte a nechte povařit na středním ohni asi 15 minut.

4. Dokončete pokrm

Po 15 minutách přidejte nakrájenou papriku a červené fazole. Pokrm osolte a opepřete podle chuti. Nechte chili vařit ještě dalších 10-15 minut, dokud paprika nezměkne a chutě se propojejí.


Servírování

Chili con carne nejlépe chutná s čerstvým pečivem, tortillovými chipsy nebo dušenou rýží. Na ozdobu můžete přidat strouhaný sýr, nasekaný koriandr nebo zakysanou smetanu. Pro ještě výraznější chuť podávejte chili s plátky limetky a čerstvými chilli papričkami na dochucení.


Tipy na dokonalé chili con carne

  1. Experimentujte s pálivostí – Chili con carne můžete upravit podle vlastních preferencí. Pokud máte rádi pálívější jídla, přidejte více člili papriček nebo pálívého koření.

  2. Pomalé vaření – Nechte chili con carne probublávat na nízké teplotě delší dobu. Chuť bude hlubší a intenzivnější.

  3. Přidejte čokoládu – Pro jemně sladkou a komplexní chuť zkuste přidat kousek tmavé čokolády. Skvělě se doplňuje s pálívými ingrediencemi.


Závěr

Chili con carne je vynikající jídlo, které okouzí svou jednoduchostí a plnými chutěmi. Ať už ho podáváte na rodinné večeři nebo jako hlavní chod na oslavě, vždy zaručeně potěší každého milovníka tex-mex kuchyně. Vyzkoušejte tento recept ještě dnes a objevte, proč je chili con carne tak populárn