Chilli papričky seřazené podle pálivosti (SHU)

Chilli papričky seřazené podle pálivosti (SHU)


1. Kashmiri

  • Pálivost: 1 000–2 000 SHU
  • Popis: Mírně pálivá indická paprička s jemnou chutí a výraznou červenou barvou.
  • Použití: Kari, polévky a pokrmy, které vyžadují intenzivní barvu, ale ne příliš pálivosti.

2. Ancho

  • Pálivost: 1 000–2 000 SHU
  • Popis: Sušená verze papričky poblano, má jemnou pálivost a sladko-čokoládové tóny.
  • Použití: Mole omáčky, polévky a mexické dušené pokrmy.

3. Pasilla

  • Pálivost: 1 000–2 500 SHU
  • Popis: Sušená paprička s chutí hrozinek, čokolády a jemnou pálivostí.
  • Použití: Mexické mole omáčky, vývary a dušená jídla.

4. Cascabel

  • Pálivost: 1 000–3 000 SHU
  • Popis: Paprička s jemnou pálivostí, zemitou a oříškovou chutí.
  • Použití: Dochucení vývarů, omáček a dušených jídel.

5. Mulato

  • Pálivost: 2 500–3 000 SHU
  • Popis: Sušená paprička s čokoládovo-rozinkovou chutí a velmi jemnou pálivostí.
  • Použití: Tradiční mole omáčky a mexické speciality.

6. Guajillo

  • Pálivost: 2 500–5 000 SHU
  • Popis: Sušená paprička s mírnou pálivostí a ovocnými tóny, jedná se o jednu z nejčastěji používaných papriček v Mexiku.
  • Použití: Salsy, polévky a omáčky.

7. Jalapeño

  • Pálivost: 2 500–8 000 SHU
  • Popis: Univerzální paprička s mírnou pálivostí, oblíbená pro svou svěží chuť.
  • Použití: Salsy, marinády, nakládaná nebo plněná sýrem a grilovaná.

8. Chipotle

  • Pálivost: 2 500–8 000 SHU
  • Popis: Uzená verze papričky jalapeño s výraznou kouřovou chutí.
  • Použití: Omáčky, marinády a polévky, zejména mexická kuchyně.

9. Puya

  • Pálivost: 5 000–8 000 SHU
  • Popis: Ovocná paprička se střední pálivostí a svěží chutí.
  • Použití: Dochucení sals, polévek a omáček.

10. Morita

  • Pálivost: 2 500–8 000 SHU
  • Popis: Sušená a lehce uzená paprička, která nabízí kouřové tóny a jemnou pálivost.
  • Použití: Salsy, marinády a pokrmy vyžadující kouřový nádech.

11. Serrano

  • Pálivost: 10 000–23 000 SHU
  • Popis: Menší a pálivější než jalapeño, s jasnou a ostrou chutí.
  • Použití: Čerstvé salsy, omáčky a jako dochucovadlo.

12. Árbol

  • Pálivost: 15 000–30 000 SHU
  • Popis: Štíhlá a ostrá paprička s intenzivní pálivostí.
  • Použití: Dochucování sals, polévek a příprava chilli oleje.

13. Piquin

  • Pálivost: 30 000–60 000 SHU
  • Popis: Malá, pálivá paprička s ovocnými tóny a výraznou chutí.
  • Použití: Dochucení omáček, polévek nebo jako pikantní prášek.

14. Bird’s Eye

  • Pálivost: 50 000–100 000 SHU
  • Popis: Malá a extrémně pálivá paprička běžná v asijské kuchyni.
  • Použití: Dochucování omáček, polévek a kari.

15. Habanero

  • Pálivost: 100 000–350 000 SHU
  • Popis: Velmi pálivá paprička s ovocnou chutí a citrusovými tóny.
  • Použití: Salsy, omáčky a marinády.

16. Scotch Bonnet

  • Pálivost: 100 000–350 000 SHU
  • Popis: Paprička podobná habaneru, oblíbená v karibské kuchyni.
  • Použití: Dochucení pikantních omáček a pokrmů.

17. Naga Bhut Jolokia (Ghost Pepper)

  • Pálivost: 1 041 427 SHU
  • Popis: Extrémně pálivá indická paprička, známá také jako Ghost Pepper.
  • Použití: Pikantní omáčky a extrémy pro milovníky chilli.

18. Trinidad Moruga Scorpion

  • Pálivost: až 2 009 231 SHU
  • Popis: Extrémně pálivá paprička z Trinidadu s ovocnou chutí.
  • Použití: Dochucování velmi ostrých omáček a koření.

19. Carolina Reaper

  • Pálivost: až 2 200 000 SHU
  • Popis: Nejpálivější paprička na světě, uznávaná Guinnessovou knihou rekordů.
  • Použití: Extrémní omáčky, využívaná v malém množství kvůli své intenzitě.

Při manipulaci s papričkami s vysokou pálivostí (např. Trinidad Moruga Scorpion, Carolina Reaper) je nutné používat rukavice a dbát zvýšené opatrnosti. Jsou určeny hlavně pro zkušené milovníky chilli!