Chilli papričky seřazené podle pálivosti (SHU)
1. Kashmiri
- Pálivost: 1 000–2 000 SHU
- Popis: Mírně pálivá indická paprička s jemnou chutí a výraznou červenou barvou.
- Použití: Kari, polévky a pokrmy, které vyžadují intenzivní barvu, ale ne příliš pálivosti.
2. Ancho
- Pálivost: 1 000–2 000 SHU
- Popis: Sušená verze papričky poblano, má jemnou pálivost a sladko-čokoládové tóny.
- Použití: Mole omáčky, polévky a mexické dušené pokrmy.
3. Pasilla
- Pálivost: 1 000–2 500 SHU
- Popis: Sušená paprička s chutí hrozinek, čokolády a jemnou pálivostí.
- Použití: Mexické mole omáčky, vývary a dušená jídla.
4. Cascabel
- Pálivost: 1 000–3 000 SHU
- Popis: Paprička s jemnou pálivostí, zemitou a oříškovou chutí.
- Použití: Dochucení vývarů, omáček a dušených jídel.
5. Mulato
- Pálivost: 2 500–3 000 SHU
- Popis: Sušená paprička s čokoládovo-rozinkovou chutí a velmi jemnou pálivostí.
- Použití: Tradiční mole omáčky a mexické speciality.
6. Guajillo
- Pálivost: 2 500–5 000 SHU
- Popis: Sušená paprička s mírnou pálivostí a ovocnými tóny, jedná se o jednu z nejčastěji používaných papriček v Mexiku.
- Použití: Salsy, polévky a omáčky.
7. Jalapeño
- Pálivost: 2 500–8 000 SHU
- Popis: Univerzální paprička s mírnou pálivostí, oblíbená pro svou svěží chuť.
- Použití: Salsy, marinády, nakládaná nebo plněná sýrem a grilovaná.
8. Chipotle
- Pálivost: 2 500–8 000 SHU
- Popis: Uzená verze papričky jalapeño s výraznou kouřovou chutí.
- Použití: Omáčky, marinády a polévky, zejména mexická kuchyně.
9. Puya
- Pálivost: 5 000–8 000 SHU
- Popis: Ovocná paprička se střední pálivostí a svěží chutí.
- Použití: Dochucení sals, polévek a omáček.
10. Morita
- Pálivost: 2 500–8 000 SHU
- Popis: Sušená a lehce uzená paprička, která nabízí kouřové tóny a jemnou pálivost.
- Použití: Salsy, marinády a pokrmy vyžadující kouřový nádech.
11. Serrano
- Pálivost: 10 000–23 000 SHU
- Popis: Menší a pálivější než jalapeño, s jasnou a ostrou chutí.
- Použití: Čerstvé salsy, omáčky a jako dochucovadlo.
12. Árbol
- Pálivost: 15 000–30 000 SHU
- Popis: Štíhlá a ostrá paprička s intenzivní pálivostí.
- Použití: Dochucování sals, polévek a příprava chilli oleje.
13. Piquin
- Pálivost: 30 000–60 000 SHU
- Popis: Malá, pálivá paprička s ovocnými tóny a výraznou chutí.
- Použití: Dochucení omáček, polévek nebo jako pikantní prášek.
14. Bird’s Eye
- Pálivost: 50 000–100 000 SHU
- Popis: Malá a extrémně pálivá paprička běžná v asijské kuchyni.
- Použití: Dochucování omáček, polévek a kari.
15. Habanero
- Pálivost: 100 000–350 000 SHU
- Popis: Velmi pálivá paprička s ovocnou chutí a citrusovými tóny.
- Použití: Salsy, omáčky a marinády.
16. Scotch Bonnet
- Pálivost: 100 000–350 000 SHU
- Popis: Paprička podobná habaneru, oblíbená v karibské kuchyni.
- Použití: Dochucení pikantních omáček a pokrmů.
17. Naga Bhut Jolokia (Ghost Pepper)
- Pálivost: 1 041 427 SHU
- Popis: Extrémně pálivá indická paprička, známá také jako Ghost Pepper.
- Použití: Pikantní omáčky a extrémy pro milovníky chilli.
18. Trinidad Moruga Scorpion
- Pálivost: až 2 009 231 SHU
- Popis: Extrémně pálivá paprička z Trinidadu s ovocnou chutí.
- Použití: Dochucování velmi ostrých omáček a koření.
19. Carolina Reaper
- Pálivost: až 2 200 000 SHU
- Popis: Nejpálivější paprička na světě, uznávaná Guinnessovou knihou rekordů.
- Použití: Extrémní omáčky, využívaná v malém množství kvůli své intenzitě.
Při manipulaci s papričkami s vysokou pálivostí (např. Trinidad Moruga Scorpion, Carolina Reaper) je nutné používat rukavice a dbát zvýšené opatrnosti. Jsou určeny hlavně pro zkušené milovníky chilli!