Historie El Ron Prohibido: Zakázaný rum s koloniální tradicí

Historie El Ron Prohibido: Zakázaný rum s koloniální tradicí

Počátky rumu v Mexiku

Historie El Ron Prohibido sahá až do 18. století, kdy Mexiko, tehdy známé jako Nové Španělsko, bylo jednou z nejvýznamnějších kolonií Španělska. Rum byl tehdy vyráběn z melasy, vedlejšího produktu výroby cukru, a stal se rychle oblíbeným nápojem mezi místními i evropskými osadníky.

Specifická chuť mexického rumu však vděčí unikátnímu procesu zrání v sudech po sladkém španělském víně typu Pedro Ximénez sherry, které se do Mexika dováželo. Tyto sudy předávaly rumu sladké tóny rozinek, karamelu a jemného koření.


Chinguirito – předchůdce zakázaného rumu

Rum vyráběný v Novém Španělsku získal jméno Chinguirito. Po fermentaci a destilaci se nechal zrát v těchto sudech, čímž vznikal nápoj, který byl sladší a jemnější než tradiční karibské rumy. Tento rum se začal vyvážet zpět do Španělska, kde se okamžitě stal oblíbeným mezi aristokracií i širokou veřejností.


Zákaz rumu španělskou korunou

Rostoucí popularita mexického rumu představovala hrozbu pro trh se španělskými destiláty, zejména brandy. V reakci na to španělská koruna nařídila zákaz výroby a vývozu tohoto rumu do Evropy, aby ochránila ekonomiku metropole. Tento zákaz dal rumu přezdívku "El Ron Prohibido" – „Zakázaný rum“.


Moderní obnova tradice

V 21. století byla značka El Ron Prohibido obnovena, aby připomněla tuto fascinující historii a přinesla na trh prémiový rum, který kombinuje tradiční metody výroby s moderním řemeslným umem. Rum je stále vyráběn v Mexiku, kde zraje metodou Solera v sudech po Pedro Ximénez sherry, což zachovává jeho historickou autentičnost.


Koktejly s El Ron Prohibido

Zde jsou recepty na několik koktejlů, které využívají jedinečné chutě tohoto rumu:


1. Prohibido Old Fashioned

Elegantní klasika s jemným twistem.
Ingredience:

  • 60 ml El Ron Prohibido
  • 1 kostka třtinového cukru
  • 2 střiky angostura bitters
  • Kousek pomerančové kůry
  • Led

Postup:

  1. V nízké sklenici rozmačkejte kostku cukru s angostura bitters.
  2. Přidejte El Ron Prohibido a pár kostek ledu.
  3. Promíchejte lžičkou, aby se cukr zcela rozpustil.
  4. Ozdobte pomerančovou kůrou.

2. Prohibido Daiquiri

Osvěžující koktejl, který zvýrazní sladké tóny rumu.
Ingredience:

  • 50 ml El Ron Prohibido
  • 25 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 10 ml cukrového sirupu
  • Led

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do shakeru s ledem.
  2. Důkladně protřepejte a přeceďte do vychlazené koktejlové sklenice.
  3. Ozdobte plátkem limetky.

3. Mexican Mule

Mexická variace na klasický Moscow Mule.
Ingredience:

  • 50 ml El Ron Prohibido
  • 150 ml zázvorového piva
  • 10 ml čerstvé limetkové šťávy
  • Led
  • Plátek limetky a lístek máty na ozdobu

Postup:

  1. Naplňte sklenici ledem a přidejte El Ron Prohibido.
  2. Dolijte zázvorovým pivem a limetkovou šťávou.
  3. Jemně promíchejte a ozdobte plátkem limetky a mátou.

4. Coffee Prohibido

Ideální pro milovníky kávy a rumu.
Ingredience:

  • 50 ml El Ron Prohibido
  • 30 ml espresso kávy
  • 15 ml kávového likéru (např. Kahlúa)
  • Šlehačka na ozdobu
  • Kakaový prášek

Postup:

  1. Připravte espresso a nechte ho vychladnout.
  2. V shakeru smíchejte espresso, rum a kávový likér s ledem.
  3. Přeceďte do sklenice a ozdobte šlehačkou a kakaovým práškem.

5. Spiced Prohibido Punch

Hřejivý koktejl, ideální pro chladnější večery.
Ingredience:

  • 100 ml El Ron Prohibido
  • 200 ml jablečného moštu
  • 1 skořicová tyčinka
  • 2 hřebíčky
  • Plátek pomeranče
  • Med podle chuti

Postup:

  1. Zahřejte jablečný mošt v hrnci spolu se skořicí, hřebíčky a plátkem pomeranče.
  2. Přidejte med podle chuti a promíchejte.
  3. Sundejte z ohně a přidejte rum.
  4. Podávejte v hrníčku, ozdobené plátkem pomeranče.

Tyto koktejly přinášejí nový pohled na využití El Ron Prohibido a skvěle ukazují jeho univerzálnost v míchaných nápojích. Rádi vám pomůžeme vytvořit další obsah, včetně článků nebo marketingových textů zaměřených na tento rum a koktejly!

Počátky rumu v Mexiku

Historie El Ron Prohibido sahá až do 18. století, kdy Mexiko, tehdy známé jako Nové Španělsko, bylo jednou z nejvýznamnějších kolonií Španělska. Rum byl tehdy vyráběn z melasy, vedlejšího produktu výroby cukru, a stal se rychle oblíbeným nápojem mezi místními i evropskými osadníky.

Specifická chuť mexického rumu však vděčí unikátnímu procesu zrání v sudech po sladkém španělském víně typu Pedro Ximénez sherry, které se do Mexika dováželo. Tyto sudy předávaly rumu sladké tóny rozinek, karamelu a jemného koření.


Chinguirito – předchůdce zakázaného rumu

Rum vyráběný v Novém Španělsku získal jméno Chinguirito. Po fermentaci a destilaci se nechal zrát v těchto sudech, čímž vznikal nápoj, který byl sladší a jemnější než tradiční karibské rumy. Tento rum se začal vyvážet zpět do Španělska, kde se okamžitě stal oblíbeným mezi aristokracií i širokou veřejností.


Zákaz rumu španělskou korunou

Rostoucí popularita mexického rumu představovala hrozbu pro trh se španělskými destiláty, zejména brandy. V reakci na to španělská koruna nařídila zákaz výroby a vývozu tohoto rumu do Evropy, aby ochránila ekonomiku metropole. Tento zákaz dal rumu přezdívku "El Ron Prohibido" – „Zakázaný rum“.


Moderní obnova tradice

V 21. století byla značka El Ron Prohibido obnovena, aby připomněla tuto fascinující historii a přinesla na trh prémiový rum, který kombinuje tradiční metody výroby s moderním řemeslným umem. Rum je stále vyráběn v Mexiku, kde zraje metodou Solera v sudech po Pedro Ximénez sherry, což zachovává jeho historickou autentičnost.


Koktejly s El Ron Prohibido

Zde jsou recepty na několik koktejlů, které využívají jedinečné chutě tohoto rumu:


1. Prohibido Old Fashioned

Elegantní klasika s jemným twistem.
Ingredience:

  • 60 ml El Ron Prohibido
  • 1 kostka třtinového cukru
  • 2 střiky angostura bitters
  • Kousek pomerančové kůry
  • Led

Postup:

  1. V nízké sklenici rozmačkejte kostku cukru s angostura bitters.
  2. Přidejte El Ron Prohibido a pár kostek ledu.
  3. Promíchejte lžičkou, aby se cukr zcela rozpustil.
  4. Ozdobte pomerančovou kůrou.

2. Prohibido Daiquiri

Osvěžující koktejl, který zvýrazní sladké tóny rumu.
Ingredience:

  • 50 ml El Ron Prohibido
  • 25 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 10 ml cukrového sirupu
  • Led

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do shakeru s ledem.
  2. Důkladně protřepejte a přeceďte do vychlazené koktejlové sklenice.
  3. Ozdobte plátkem limetky.

3. Mexican Mule

Mexická variace na klasický Moscow Mule.
Ingredience:

  • 50 ml El Ron Prohibido
  • 150 ml zázvorového piva
  • 10 ml čerstvé limetkové šťávy
  • Led
  • Plátek limetky a lístek máty na ozdobu

Postup:

  1. Naplňte sklenici ledem a přidejte El Ron Prohibido.
  2. Dolijte zázvorovým pivem a limetkovou šťávou.
  3. Jemně promíchejte a ozdobte plátkem limetky a mátou.

4. Coffee Prohibido

Ideální pro milovníky kávy a rumu.
Ingredience:

  • 50 ml El Ron Prohibido
  • 30 ml espresso kávy
  • 15 ml kávového likéru (např. Kahlúa)
  • Šlehačka na ozdobu
  • Kakaový prášek

Postup:

  1. Připravte espresso a nechte ho vychladnout.
  2. V shakeru smíchejte espresso, rum a kávový likér s ledem.
  3. Přeceďte do sklenice a ozdobte šlehačkou a kakaovým práškem.

5. Spiced Prohibido Punch

Hřejivý koktejl, ideální pro chladnější večery.
Ingredience:

  • 100 ml El Ron Prohibido
  • 200 ml jablečného moštu
  • 1 skořicová tyčinka
  • 2 hřebíčky
  • Plátek pomeranče
  • Med podle chuti

Postup:

  1. Zahřejte jablečný mošt v hrnci spolu se skořicí, hřebíčky a plátkem pomeranče.
  2. Přidejte med podle chuti a promíchejte.
  3. Sundejte z ohně a přidejte rum.
  4. Podávejte v hrníčku, ozdobené plátkem pomeranče.

Tyto koktejly přinášejí nový pohled na využití El Ron Prohibido a skvěle ukazují jeho univerzálnost v míchaných nápojích. Rádi vám pomůžeme vytvořit další obsah, včetně článků nebo marketingových textů zaměřených na tento rum a koktejly!