Historie El Ron Prohibido: Zakázaný rum s koloniální tradicí
Počátky rumu v Mexiku
Historie El Ron Prohibido sahá až do 18. století, kdy Mexiko, tehdy známé jako Nové Španělsko, bylo jednou z nejvýznamnějších kolonií Španělska. Rum byl tehdy vyráběn z melasy, vedlejšího produktu výroby cukru, a stal se rychle oblíbeným nápojem mezi místními i evropskými osadníky.
Specifická chuť mexického rumu však vděčí unikátnímu procesu zrání v sudech po sladkém španělském víně typu Pedro Ximénez sherry, které se do Mexika dováželo. Tyto sudy předávaly rumu sladké tóny rozinek, karamelu a jemného koření.
Chinguirito – předchůdce zakázaného rumu
Rum vyráběný v Novém Španělsku získal jméno Chinguirito. Po fermentaci a destilaci se nechal zrát v těchto sudech, čímž vznikal nápoj, který byl sladší a jemnější než tradiční karibské rumy. Tento rum se začal vyvážet zpět do Španělska, kde se okamžitě stal oblíbeným mezi aristokracií i širokou veřejností.
Zákaz rumu španělskou korunou
Rostoucí popularita mexického rumu představovala hrozbu pro trh se španělskými destiláty, zejména brandy. V reakci na to španělská koruna nařídila zákaz výroby a vývozu tohoto rumu do Evropy, aby ochránila ekonomiku metropole. Tento zákaz dal rumu přezdívku "El Ron Prohibido" – „Zakázaný rum“.
Moderní obnova tradice
V 21. století byla značka El Ron Prohibido obnovena, aby připomněla tuto fascinující historii a přinesla na trh prémiový rum, který kombinuje tradiční metody výroby s moderním řemeslným umem. Rum je stále vyráběn v Mexiku, kde zraje metodou Solera v sudech po Pedro Ximénez sherry, což zachovává jeho historickou autentičnost.
Koktejly s El Ron Prohibido
Zde jsou recepty na několik koktejlů, které využívají jedinečné chutě tohoto rumu:
1. Prohibido Old Fashioned
Elegantní klasika s jemným twistem.
Ingredience:
- 60 ml El Ron Prohibido
- 1 kostka třtinového cukru
- 2 střiky angostura bitters
- Kousek pomerančové kůry
- Led
Postup:
- V nízké sklenici rozmačkejte kostku cukru s angostura bitters.
- Přidejte El Ron Prohibido a pár kostek ledu.
- Promíchejte lžičkou, aby se cukr zcela rozpustil.
- Ozdobte pomerančovou kůrou.
2. Prohibido Daiquiri
Osvěžující koktejl, který zvýrazní sladké tóny rumu.
Ingredience:
- 50 ml El Ron Prohibido
- 25 ml čerstvé limetkové šťávy
- 10 ml cukrového sirupu
- Led
Postup:
- Všechny ingredience dejte do shakeru s ledem.
- Důkladně protřepejte a přeceďte do vychlazené koktejlové sklenice.
- Ozdobte plátkem limetky.
3. Mexican Mule
Mexická variace na klasický Moscow Mule.
Ingredience:
- 50 ml El Ron Prohibido
- 150 ml zázvorového piva
- 10 ml čerstvé limetkové šťávy
- Led
- Plátek limetky a lístek máty na ozdobu
Postup:
- Naplňte sklenici ledem a přidejte El Ron Prohibido.
- Dolijte zázvorovým pivem a limetkovou šťávou.
- Jemně promíchejte a ozdobte plátkem limetky a mátou.
4. Coffee Prohibido
Ideální pro milovníky kávy a rumu.
Ingredience:
- 50 ml El Ron Prohibido
- 30 ml espresso kávy
- 15 ml kávového likéru (např. Kahlúa)
- Šlehačka na ozdobu
- Kakaový prášek
Postup:
- Připravte espresso a nechte ho vychladnout.
- V shakeru smíchejte espresso, rum a kávový likér s ledem.
- Přeceďte do sklenice a ozdobte šlehačkou a kakaovým práškem.
5. Spiced Prohibido Punch
Hřejivý koktejl, ideální pro chladnější večery.
Ingredience:
- 100 ml El Ron Prohibido
- 200 ml jablečného moštu
- 1 skořicová tyčinka
- 2 hřebíčky
- Plátek pomeranče
- Med podle chuti
Postup:
- Zahřejte jablečný mošt v hrnci spolu se skořicí, hřebíčky a plátkem pomeranče.
- Přidejte med podle chuti a promíchejte.
- Sundejte z ohně a přidejte rum.
- Podávejte v hrníčku, ozdobené plátkem pomeranče.
Tyto koktejly přinášejí nový pohled na využití El Ron Prohibido a skvěle ukazují jeho univerzálnost v míchaných nápojích. Rádi vám pomůžeme vytvořit další obsah, včetně článků nebo marketingových textů zaměřených na tento rum a koktejly!
Počátky rumu v Mexiku
Historie El Ron Prohibido sahá až do 18. století, kdy Mexiko, tehdy známé jako Nové Španělsko, bylo jednou z nejvýznamnějších kolonií Španělska. Rum byl tehdy vyráběn z melasy, vedlejšího produktu výroby cukru, a stal se rychle oblíbeným nápojem mezi místními i evropskými osadníky.
Specifická chuť mexického rumu však vděčí unikátnímu procesu zrání v sudech po sladkém španělském víně typu Pedro Ximénez sherry, které se do Mexika dováželo. Tyto sudy předávaly rumu sladké tóny rozinek, karamelu a jemného koření.
Chinguirito – předchůdce zakázaného rumu
Rum vyráběný v Novém Španělsku získal jméno Chinguirito. Po fermentaci a destilaci se nechal zrát v těchto sudech, čímž vznikal nápoj, který byl sladší a jemnější než tradiční karibské rumy. Tento rum se začal vyvážet zpět do Španělska, kde se okamžitě stal oblíbeným mezi aristokracií i širokou veřejností.
Zákaz rumu španělskou korunou
Rostoucí popularita mexického rumu představovala hrozbu pro trh se španělskými destiláty, zejména brandy. V reakci na to španělská koruna nařídila zákaz výroby a vývozu tohoto rumu do Evropy, aby ochránila ekonomiku metropole. Tento zákaz dal rumu přezdívku "El Ron Prohibido" – „Zakázaný rum“.
Moderní obnova tradice
V 21. století byla značka El Ron Prohibido obnovena, aby připomněla tuto fascinující historii a přinesla na trh prémiový rum, který kombinuje tradiční metody výroby s moderním řemeslným umem. Rum je stále vyráběn v Mexiku, kde zraje metodou Solera v sudech po Pedro Ximénez sherry, což zachovává jeho historickou autentičnost.
Koktejly s El Ron Prohibido
Zde jsou recepty na několik koktejlů, které využívají jedinečné chutě tohoto rumu:
1. Prohibido Old Fashioned
Elegantní klasika s jemným twistem.
Ingredience:
- 60 ml El Ron Prohibido
- 1 kostka třtinového cukru
- 2 střiky angostura bitters
- Kousek pomerančové kůry
- Led
Postup:
- V nízké sklenici rozmačkejte kostku cukru s angostura bitters.
- Přidejte El Ron Prohibido a pár kostek ledu.
- Promíchejte lžičkou, aby se cukr zcela rozpustil.
- Ozdobte pomerančovou kůrou.
2. Prohibido Daiquiri
Osvěžující koktejl, který zvýrazní sladké tóny rumu.
Ingredience:
- 50 ml El Ron Prohibido
- 25 ml čerstvé limetkové šťávy
- 10 ml cukrového sirupu
- Led
Postup:
- Všechny ingredience dejte do shakeru s ledem.
- Důkladně protřepejte a přeceďte do vychlazené koktejlové sklenice.
- Ozdobte plátkem limetky.
3. Mexican Mule
Mexická variace na klasický Moscow Mule.
Ingredience:
- 50 ml El Ron Prohibido
- 150 ml zázvorového piva
- 10 ml čerstvé limetkové šťávy
- Led
- Plátek limetky a lístek máty na ozdobu
Postup:
- Naplňte sklenici ledem a přidejte El Ron Prohibido.
- Dolijte zázvorovým pivem a limetkovou šťávou.
- Jemně promíchejte a ozdobte plátkem limetky a mátou.
4. Coffee Prohibido
Ideální pro milovníky kávy a rumu.
Ingredience:
- 50 ml El Ron Prohibido
- 30 ml espresso kávy
- 15 ml kávového likéru (např. Kahlúa)
- Šlehačka na ozdobu
- Kakaový prášek
Postup:
- Připravte espresso a nechte ho vychladnout.
- V shakeru smíchejte espresso, rum a kávový likér s ledem.
- Přeceďte do sklenice a ozdobte šlehačkou a kakaovým práškem.
5. Spiced Prohibido Punch
Hřejivý koktejl, ideální pro chladnější večery.
Ingredience:
- 100 ml El Ron Prohibido
- 200 ml jablečného moštu
- 1 skořicová tyčinka
- 2 hřebíčky
- Plátek pomeranče
- Med podle chuti
Postup:
- Zahřejte jablečný mošt v hrnci spolu se skořicí, hřebíčky a plátkem pomeranče.
- Přidejte med podle chuti a promíchejte.
- Sundejte z ohně a přidejte rum.
- Podávejte v hrníčku, ozdobené plátkem pomeranče.
Tyto koktejly přinášejí nový pohled na využití El Ron Prohibido a skvěle ukazují jeho univerzálnost v míchaných nápojích. Rádi vám pomůžeme vytvořit další obsah, včetně článků nebo marketingových textů zaměřených na tento rum a koktejly!