Koření v mexické kuchyni: Tajemství autentických chutí 🌶🌿

Mexická kuchyně je proslulá svou rozmanitostí a intenzivními chutěmi. Tajemství její jedinečnosti tkví v použití koření a bylinek, které dodávají pokrmům hloubku, pikantnost a aromatickou vůni. Od tradičního chilli prášku až po exotické směsi, jako je achiote, mexická kuchyně nabízí nepřeberné množství chutí, které si zamilujete!


1. Nejdůležitější koření v mexické kuchyni

Chilli papričky – srdce mexické kuchyně 🌶🔥

Chilli papričky jsou základem mexické kuchyně. Používají se čerstvé, sušené, mleté nebo v pastách. Každá má svůj specifický chuťový profil:

  • Ancho – sušená paprika poblano, sladká s nádechem švestek
  • Chipotle – uzená a sušená jalapeño, kouřová a středně pálivá
  • Guajillo – ovocná, jemně pálivá, ideální do omáček
  • Habanero – velmi ostrá, citrusová chuť
  • Arbol – ostrá a štiplavá, skvělá na salsy

👉 Použití: salsy, omáčky (mole, adobo), marinády na maso


Mexické směsi koření 🥄🇲🇽

Mexická kuchyně se neobejde bez typických směsí, které dodávají jídlům hloubku a autentičnost:

  • Tajín – směs chilli, limetky a soli, ideální na ovoce, zeleninu nebo koktejly
  • Achiote (annatto) – červenooranžový prášek nebo pasta, dodává pokrmům zemitou, lehce kouřovou chuť (typický pro Yucatán)
  • Adobo – směs mletých chilli papriček, česneku, oregana a octa, používaná k marinování masa
  • Mole – složitá směs obsahující čokoládu, chilli, ořechy a koření, používaná v tradiční omáčce mole poblano

👉 Použití: marinády, dušená masa, tradiční mexická jídla


Bylinky a aromatická koření 🌿🌾

Mexické pokrmy nejsou jen o pálivosti – důležitou roli hrají také bylinky a aromatická koření:

  • Koriandr (cilantro) – čerstvý se používá do salsy, guacamole a polévek
  • Mexické oregano – odlišné od středomořského oregana, má citrusový nádech
  • Epazote – bylinka s výraznou chutí, často přidávaná do fazolí pro lepší stravitelnost
  • Skořice (canela) – mexická skořice je jemnější a používá se do sladkých i slaných pokrmů
  • Kakost smrdutý (hoja santa) – aromatický list používaný v tamales a omáčkách

👉 Použití: polévky, dušená jídla, fazole, dezerty


2. Jak používat mexické koření v kuchyni?

Chcete přidat autentickou mexickou chuť do svých pokrmů? Zde je několik tipů:

Připravte si domácí taco koření – Smíchejte chilli prášek, římský kmín, česnekový prášek, cibulový prášek, oregano a papriku. Skvělé na maso nebo zeleninu.

Ochutnejte Tajín na ovoci – Mango, ananas nebo pomeranč posypte Tajínem a vychutnejte si sladko-kyselou explozí chutí.

Používejte sušené chilli papričky – Opražte sušené chilli na pánvi a rozmixujte je na jemný prášek pro domácí omáčky.

Marinujte maso v adobo pastě – Smíchejte sušené chilli, ocet, česnek a oregano a vytvořte silnou marinádu pro vepřové nebo kuřecí maso.


3. Oblíbené mexické pokrmy s kořením 🍛🇲🇽

🌮 Tacos al pastor – vepřové maso marinované v achiote, adobo a ananasu

🍲 Pozole – tradiční polévka s chilli, oreganem a epazote

🥑 Guacamole – avokádová salsa s koriandrem, limetkou a chilli

🍫 Mole poblano – bohatá omáčka s čokoládou, chilli a kořením

🍹 Michelada – pikantní pivo s limetkou, Tajínem a worcesterskou omáčkou


Závěr

Mexická kuchyně je pestrá a voňavá díky širokému spektru koření, chilli papriček a aromatických bylinek. Pokud chcete svým pokrmům dodat autentickou mexickou chuť, vyzkoušejte Tajín na ovoci, chipotle v omáčkách nebo achiote na maso.

👉 Objevte pravé mexické koření na comidarapida.cz a přeneste si kousek Mexika do své kuchyně! 🇲🇽🌶🔥