Street food v Mexiku: Co nesmíte minout při návštěvě

Street food v Mexiku: Co nesmíte minout při návštěvě

Mexiko je doslova rájem pro milovníky pouličního jídla. Na každém rohu ulic najdete stánky nabízející autentické pokrmy plné chutí, které reflektují bohaté kulinářské tradice země. Street food je nedílnou součástí každodenního života Mexičanů a inspirací pro cestovatele. Pokud se chystáte navštívit Mexiko, zde je seznam pokrmů, které rozhodně nesmíte minout.


1. Tacos

  • Popis: Tacos jsou snad nejznámějším mexickým street foodem. Jedná se o kukuřičné nebo pšeničné tortilly plněné různými ingrediencemi, jako je maso (al pastor, carnitas, barbacoa), fazole, zelenina a salsy.

  • Kde je najdete: Na ulicích všude, od malých stánků po specializované "taquerías".

  • Tip: Vyzkoušejte tacos al pastor – plátky marinovaného vepřového masa pečeného na vertikálním rožní, podávané s ananasem a cibulí.


2. Elotes a esquites

  • Popis: Elotes jsou grilované kukuřičné klasy potřené majonézou, sypané sýrem cotija, chili a limetkou. Esquites je varianta servírovaná v kelímku, kde jsou kukuřičná zránka smíchaná s tými samými ingrediencemi.

  • Kde je najdete: Na trzích, festivalech nebo při večerních procházkách ulicemi.

  • Tip: Nejlepší jsou čerstvě připravené před vašima očima.


3. Tamales

  • Popis: Kukuřičné těsto plněné masem, salsou nebo sladkými náplněmi, zabalené do kukuřičných listů a vařené v páře.

  • Kde je najdete: Prodávají se ráno jako snídaně nebo večer na ulicích.

  • Tip: Zkuste tamales verdes s kuřetem a zelenou salsou.


4. Quesadillas

  • Popis: Tortilly plněné sýrem, masem nebo zeleninou, grilované do křupava.

  • Kde je najdete: Na trzích a ve specializovaných stáncích.

  • Tip: V Mexiku se quesadilla nemusí nutně plnit jen sýrem. Vyzkoušejte variantu s houbami nebo kaktusem (nopales).


5. Gorditas

  • Popis: Silnější kukuřičné placky plněné masem, fazolemi a salsou.

  • Kde je najdete: Především na trzích a v severních oblastech Mexika.

  • Tip: Nejlepší jsou gorditas fritas, smažené do zlatova.


6. Tlayudas

  • Popis: Velké křupavé tortilly potřené fazolemi, sypané masem, zeleninou a salsou.

  • Kde je najdete: Hlavně v regionu Oaxaca.

  • Tip: Zkuste variantu s masem cecina nebo chorizo.


7. Churros

  • Popis: Sladké smažené těsto sypané cukrem a skořicí, servírované s čokoládovou omáčkou.

  • Kde je najdete: Na ulicích, především večer.

  • Tip: Horké churros jsou nejlepší se sladkou "atole" (teplý kukuřičný nápoj).


8. Pozole

  • Popis: Tradiční polévka z hominy (kukuřice), masa a bohatého kořeněného vývaru, podávaná s limetkou, zelím a chilli.

  • Kde je najdete: Na trzích nebo při zvláštních příležitostech, jako jsou oslavy.

  • Tip: Vyzkoušejte pozole rojo (s červenou chili omáčkou) nebo pozole verde (s zelenou chili).


9. Tostadas

  • Popis: Křupavé kukuřičné placky s náplní jako fazole, maso, sýry, avokádo a salsa.

  • Kde je najdete: Na trzích a v malých rodinných bistrech.

  • Tip: Tostada de ceviche je ideální na osvěžující oběd.


10. Nieves a raspados

  • Popis: Nieves jsou tradiční mexické zmrzliny vyrobené z přírodních ingrediencí, zatímco raspados jsou drcené ledové nápoje s ovocnými sirupy.