Papričky v mexické kuchyni

Když přijedete do Mexika, nemůžete odjet, aniž byste si užili jeden z nejtypičtějších zážitků země: ochutnat pálivé chilli.
 
Chceme vás však varovat, pokud nemáte rádi pálivá jídla: Pokud vám někdo řekne „To není pikantní“, ve skutečnosti tím myslí, že je to velmi pálivé. A pokud vám řeknou: „Je to opravdu pikantní“, pak byste to neměli zkoušet, pokud nechcete získat zážitek na celý život.
V celé zemi vládne kultura kořeněných jídel, chilli jedí všichni, od nejmladších po nejstarší, všechno je pikantní, sladkosti, jídlo, pití i léky.
 
Pokud se chystáte navštívit Mayskou riviéru, níže uvádíme náš seznam mexickýchchilli papriček, seřazených od nejméně pálivé po nejpálivější, které byste rozhodně měli vyzkoušet, pokud si troufáte.
 
 
 
1. Poblano chilli
 
 
V mexické gastronomii je velmi ceněná, její chuť je velmi specifická a míra pikantnosti velmi nízká, proto se používá do všech druhů jídel.
 
Chile poblano se používá pro velmi typické mexické jídlo Chiles en Nogada. Podle oblíbeného příběhu připravily jeptišky z kláštera Santa Monica v Pueble svůj nejlepší pokrm na oslavu narozenin císaře Agustina de Iturbide. Z tohoto důvodu prezentace pokrmu evokuje barvy mexické vlajky.
 
 
 
2. Serrano chilli
 
 
Pokud jste tedy zvyklí na pálivé chilli, bude vám jejich chuť příjemná.
 
Název vychází ze skutečnosti, že toto chilli se dříve pěstovalo v Sierras ve středu země. Obvykle se používá do omáček a dušených pokrmů, ale lze ho konzumovat i přímo. Pokud však normálně kořeněná jídla nejíte, doporučujeme konzumovat opatně.
 
 
 
3. Chili de árbol
 
 
Tato chilli paprička je v Mexiku rozšířená a prodává se na každém trhu v zemi.
 
Nejčastěji se používá do různých omáček a dušených pokrmů. Není zvykem jíst ho jen tak, protože ačkoliv nadměrně nepálí, může se stát, že po jeho snězení budete muset běžet pro sklenici mléka. Proto je vhodné být opatrný a nebrat ho na lehkou váhu.
 
 
 
 
4. Habanero chilli
 
 
Nakonec je tu chilli habanero s pálivostí 200 000 SHU
 
Původem z poloostrova Yucatán je nejčastěji používanou papričkou v mexické kuchyni a kupodivu se prokázalo, že nezpůsobuje zánět žaludku.
 
Je velmi univerzální, takže si ji můžete vychutnat čerstvou (ano, najdou se někteří odvážní, kteří to dělají), v omáčce nebo v jídle.
 
Pokud navštívíte Rivieru Maya, doporučujeme být velmi opatrní před konzumací jakékoli omáčky, aniž byste se předtím zeptali, protože je velmi pravděpodobné, že je vyrobena z chilli Habanero. A věřte nám, že i milovníci ostrých jídel by se měil před vyzkoušením zamyslet.