SHU chilli

Co je to SHU stupnice?

SHU (Scoville Heat Units) stupnice je měřítko, které se používá k určení stupeň pálivosti chilli papriček. Čím vyšší hodnota na SHU stupnici, tím pálivější je chilli paprička. Toto měřítko bylo vyvinuto americkým farmakologem Wilburem Scovillem již v roce 1912 a dodnes se používá.

Na SHU stupnici se nejčastěji udává počet Scoville Heat Units, což je množství vodného extraktu potřebné k naředění chilli papričky, aby již nebyla pálivá. Například chilli paprička habanero má hodnotu kolem 200 000 až 300 000 SHU, zatímco nejoblíbenější chilli paprička jalapeño má hodnotu kolem 2 500 až 5 000 SHU. Například klasická paprika má hodnotu kolem 0 SHU, zatímco nejpálivější chilli paprička na světě, Carolina Reaper, dosahuje hodnoty až 2,2 milionu SHU.

SHU stupnice je důležitým nástrojem pro milovníky pálivého jídla, kteří rádi zkoušejí různé druhy chilli papriček a jejich intenzitu pálivosti. Při vaření je důležité vědět, jaké množství chilli papriček použít, aby jídlo nebylo příliš pálivé nebo naopak příliš mdlé.

Na webu www.comidarapida.cz najdete široký výběr potravin z Mexika a Latinské Ameriky s různými stupni pálivosti. Pokud máte rádi výzvy, zkuste ochutnat něco s vyšším číslem na SHU stupnici a objevte nové chuťové zážitky z exotické kuchyně.