Historie chilli omáček Chilli omáčky jsou nedílnou součástí mexické kuchyně a jsou oblíbené po celém světě pro svou pikantní chuť a výraznou aroma. Historie chilli omáček sahá až do pradávných dob, kdy uživila naši předky v různých částech světa. První zmínky o chilli omáčkách pocházejí ...
Mexická kuchyně, Mexiko a latinská Amerika obecně, Strana 4
Historie pouličního jídla v Mexiku Pouliční jídlo hraje v mexické kultuře velmi důležitou roli. Jeho historie sahá až do doby před příchodem Španělů, kdy domorodí obyvatelé Mexika připravovali různé pokrmy na trzích a veřejných prostranstvích. Po příchodu Španělů byla do mexické kuchyně ...
Co je chipotle a proč je tak oblíbené? Chipotle je sušená a uzená paprika, která je velmi oblíbená v mexické kuchyni. Tato paprika má charakteristickou pikantní chuť a vůni dýmu, která dodává pokrmům jedinečnou chuťovou dimenzi. Chipotle se získává z papriky jalapeño, která je nejprve su...
Úvod k guacamole a jeho výživové hodnoty Guacamole je tradiční mexická omáčka nebo dip vyrobený z mletého avokáda, chilli papriček, cibule, rajčat a dalších ingrediencí. Tato lahodná pochoutka není jen chutná, ale také velmi zdravá. Avokádo, hlavní složka guacamole, je bohaté na zdravé t...
Rozdíl mezi salsou a pálivou omáčkou Salsa a pálivá omáčka jsou obě populární přílohy v mexické kuchyni, ale mají své vlastní charakteristické rysy a použití. Salsa je čerstvá omáčka z rajčat, cibule, jalapeño papriček, koriandru a dalších ingrediencí. Je obvykle mírně pikantní a os...
Co jsou to rajčata tomatillo? Rajčata tomatillo jsou malé zelené plody, které jsou tradičně používány v mexické kuchyni. Jsou obdobou tradičních rajčat, ale mají odlišnou chut a texturu. Tomatillo má lehce kyselou chuť a je často používán k přípravě omáček, salsa verde nebo guacamole. Tyt...
Historie a původ Cascary Cascara je nápoj získávaný z usušených slupek kávových bobů. Tento nápoj má dlouhou historii a původ sahá až do 18. století, kdy se začal poprvé vyrábět v Latinské Americe. Původním záměrem bylo využít slupky z kávových bobů, které byly doposud považovány za odpad...
Historie Mexické ambasády v Praze Mexická ambasáda v Praze (Embajada de México en la República Checa) má dlouhou historii, sahající až do doby, kdy Mexiko a Československo navázaly diplomatické vztahy. První mexická diplomatická misce v Československu byla otevřena v roce 1927. Po rozděle...
1. Co je Guajillo a jaké má vlastnosti? Guajillo je druh chilli papričky pocházející z Mexika a Latinské Ameriky. Jedná se o středně pálivou papričku s ovocným a kořeněným aroma. Guajillo papričky jsou typicky červené a mají podlouhlý tvar a kožovitou texturu. Jsou často používány v tradi...
Mýty o původu chilli con carne Chilli con carne je tradiční mexické jídlo, které se často spojuje s mexickou kuchyní, ale většina lidí si neuvědomuje, že původ tohoto pokrmu není skutečně mexický. Existuje několik mýtů okolo původu chilli con carne, které se dostaly do oběhu a dodnes jsou...