Měření pálivosti - co je to jednotka Scoville
Jednotka pálivosti papriček je základním měřením, které určuje sílu a intenzitu pálivosti různých druhů papriček. Toto měření se provádí pomocí jednotky Scoville, pojmenované podle amerického farmáře Wilbura Scovilla, který ji v roce 1912 vymyslel. Čím vyšší hodnota jednotek Scoville, tím pálivější je paprička.
Proces měření pálivosti papriček spočívá v extrakci látek z papriček, které způsobují pálivost, a jejich následném ředění, dokud není pálivost necitelná. Na základě toho se pak vypočítá, kolikrát byl extrakt zředěn, než se pálivost přestala cítit. Tato hodnota udává jednotky Scoville dané papričky.
Nejpálivější papričky na světě dosahují hodnoty až několik milionů jednotek Scoville, zatímco méně pálivé druhy se mohou pohybovat v rozmezí stovek jednotek. Díky jednotce Scoville máme tedy možnost porovnávat různé druhy papriček podle jejich pálivosti a vybírat ty, které lépe odpovídají našim chuťovým preferencím.
Tipy na zacházení s pálivými papričkami v kuchyni
Pálivé papričky jsou nedílnou součástí mexické kuchyně a mnoha dalších kuchyní po celém světě. Pokud rádi experimentujete s novými chutěmi a milujete pikantní jídla, určitě se vám budou zde uvedené tipy hodit.
1. Rukavice
Při manipulaci s pálivými papričkami je dobré nosit ochranné rukavice. Oleje obsažené v papričkách se mohou snadno dostat na kůži a způsobit nepříjemné pálení.
2. Odstranění semínek
Většina pálivosti papriček se nachází v semínkách a bílých blanách uvnitř papričky. Pokud chcete snížit intenzitu pálivosti, odstraňte tyto části a papričku důkladně omyjte.
3. Ochucování jídel
Pálivé papričky můžete přidávat do různých pokrmů, jako jsou omáčky, polévky nebo marinády. Buďte však opatrní s množstvím, abyste nezpůsobili přílišnou pikantnost jídla.
4. Uchovávání
Pálivé papričky si uchovejte ve skleněné nádobě v chladničce. Takto zůstanou čerstvé déle a neztratí svou pálivost.
Sledováním těchto tipů se naučíte lépe zacházet s pálivými papričkami a využít je k přípravě lahodných pokrmů plných exotických chutí.