Jak připravit guajillo adobo omáčku doma?
Guajillo adobo omáčka je klasická mexická omáčka plná chuti a koření, která dodá vašim pokrmům ten pravý latinskoamerický šmrnc. Pokud si chcete vychutnat autentickou chuť Mexika, můžete si tuto omáčku jednoduše připravit i doma. Zde je návod, jak na to:
- Nejprve si připravte ingredience:
- 10 sušených guajillo paprik
- 3 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého jalapeño
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šálek kuřecího vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- Nejprve si připravte guajillo papriky - zbavte je semínek a nožiček a dejte je přes noc namočit do horké vody.
- Druhý den papriky sceďte a dejte do mixéru spolu s česnekem, cibulí, oreganem, kmínem, paprikou, skořicí, hřebíčkem, jalapeñem, octem a olivovým olejem.
- Přidejte kuřecí vývar a mixujte, dokud nedostanete hladkou omáčku. Případně můžete přidat víc vývaru, pokud chcete omáčku řidší.
- Nakonec omáčku přeceďte přes jemné sítko, abyste se zbavili všech kousků a dostali jste jemnou a krémovou konzistenci.
- Omáčku můžete použít ihned nebo uložit do lednice - čím déle odleží, tím více se prohloubí chuťové nuance.
Takovou guajillo adobo omáčku můžete použít k ochucení masa, zeleniny nebo jiných pokrmů. Kombinací guajillo paprik a koření získáte omáčku plnou bohatých chutí a vůní, které vás okamžitě přenesou do slunného Mexika.