Guajillo adobo sauce

Jak připravit guajillo adobo omáčku doma?

Guajillo adobo omáčka je klasická mexická omáčka plná chuti a koření, která dodá vašim pokrmům ten pravý latinskoamerický šmrnc. Pokud si chcete vychutnat autentickou chuť Mexika, můžete si tuto omáčku jednoduše připravit i doma. Zde je návod, jak na to:

  1. Nejprve si připravte ingredience:
    • 10 sušených guajillo paprik
    • 3 stroužky česneku, oloupané a nasekané
    • 1 cibule, nakrájená na plátky
    • 1 lžička sušeného oregana
    • 1 lžička mletého kmínu
    • 1 lžička mleté papriky
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
    • 1/4 lžičky mletého jalapeño
    • 2 lžíce octa
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 šálek kuřecího vývaru
    • sůl a pepř podle chuti
  2. Nejprve si připravte guajillo papriky - zbavte je semínek a nožiček a dejte je přes noc namočit do horké vody.
  3. Druhý den papriky sceďte a dejte do mixéru spolu s česnekem, cibulí, oreganem, kmínem, paprikou, skořicí, hřebíčkem, jalapeñem, octem a olivovým olejem.
  4. Přidejte kuřecí vývar a mixujte, dokud nedostanete hladkou omáčku. Případně můžete přidat víc vývaru, pokud chcete omáčku řidší.
  5. Nakonec omáčku přeceďte přes jemné sítko, abyste se zbavili všech kousků a dostali jste jemnou a krémovou konzistenci.
  6. Omáčku můžete použít ihned nebo uložit do lednice - čím déle odleží, tím více se prohloubí chuťové nuance.

Takovou guajillo adobo omáčku můžete použít k ochucení masa, zeleniny nebo jiných pokrmů. Kombinací guajillo paprik a koření získáte omáčku plnou bohatých chutí a vůní, které vás okamžitě přenesou do slunného Mexika.