- 50g achiote pasty (mletá pasta ze semen annatto)
- 6 lžic pomerančové šťávy
- 2 lžíce octa (bílého nebo červeného)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 2 stroužky česneku (mletý)
- 1 lžíce chipotle adobo omáčky (nebo podle chuti)
- 2 lžičky soli (nebo podle chuti)
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
Do malé misky rozdrobte achiote pastu. Přidejte oregano a kmín a rozmačkejte vidličkou. Dále přidejte pomerančovou śtávu, ocet, olej, česnek a chipotle omáčku. Promíchejte, aby se vše spojilo, poté přidejte sůl a pepř. Kdo má rád trochu pikantnější věci, může přidat trochu chipotle papriček z plechovky. Někteří lidé dokonce přidávají do marinády opečené a mleté chile de arbol pro extra pálivou verzi.
Odeberte polovinu marinády a dejte ji stranou. Vezměte zbývající marinádu a potřete jí celé asi 1,5 – 2 kg velké kuře. Můžete trochu vetřít i pod kůži, aby chuť pronikla do masa.
Jakmile je hotovo, vložte kuře do vhodné nádoby a přikryjte. Marinujte v lednici 3 až 4 hodiny nebo přes noc. Kuře můžete upéct okamžitě, ale nebude mít stejnou hloubku chuti.
Kuře pečte v troubě při 160-170 stupních asi hodinu.
Kuře nechte odpočinout asi 10 minut a pak ho přelijtedruhou polovinou marinády, kterou jste mezitím ohřáli.
BUEN PROVENCHO!