Mexické dezerty: Sladké lahůdky z tradiční kuchyně
Úvod
Mexická kuchyně není jen o pálivých pokrmech a sytých hlavních jídlech, ale také o neuvěřitelně chutných dezertech. Kombinace evropských vlivů, tradičních mayských a aztéckých ingrediencí, jako jsou čokoláda, vanilka a kukuřice, dala vzniknout jedinečným sladkostem. V tomto článku se podíváme na nejznámější mexické dezerty, jejich historii, ingredience a recepty.
1. Churros – Křupavé smažené těsto se skořicí
Co jsou churros?
Churros jsou dlouhé smažené tyčinky z těsta, obalené ve směsi cukru a skořice. Původně pocházejí ze Španělska, ale v Mexiku získaly vlastní podobu – často se podávají s čokoládovou omáčkou nebo dulce de leche (karamelovým mlékem).
Jak si připravit domácí churros?
Ingredience:
- 1 šálek vody
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce cukru
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- Olej na smažení
- 1/2 šálku cukru + 1 lžička skořice (na obalení)
Postup:
- V hrnci přiveďte k varu vodu, máslo a cukr.
- Přidejte mouku a sůl, míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Sundejte z plotny a vmíchejte vejce.
- Těsto vložte do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou.
- Smažte v rozpáleném oleji do zlatova.
- Obalte ve směsi cukru a skořice.
Tip: Podávejte s čokoládovou omáčkou z hořké čokolády a smetany!
2. Tres Leches – Nadýchaný dort namočený ve třech druzích mléka
Co je Tres Leches?
Tres Leches je lehký piškotový dort, který se namáčí do směsi kondenzovaného mléka, slazeného mléka a smetany. Výsledkem je neuvěřitelně vláčný dezert, který se často zdobí šlehačkou a ovocem.
Jak si připravit Tres Leches?
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 šálek cukru
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 šálku mléka
Na mléčnou směs:
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovka neslazeného mléka
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
Postup:
- Ušlehejte vejce s cukrem do pěny.
- Přidejte mouku a prášek do pečiva, jemně promíchejte.
- Těsto nalijte do formy a pečte na 180 °C asi 25 minut.
- Po vychladnutí propíchejte vidličkou a přelijte směsí tří druhů mléka.
- Nechte v lednici několik hodin nasáknout.
- Podávejte se šlehačkou a jahodami.
3. Flan – Mexický karamelový pudink
Co je flan?
Flan je lahodný vanilkový pudink s karamelovou polevou. Tento dezert se vyrábí z vajec, mléka a cukru a má sametovou texturu.
Jak si připravit flan?
Ingredience:
- 1/2 šálku cukru (na karamel)
- 3 vejce
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovka neslazeného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Cukr zahřejte na pánvi, dokud se nerozpustí a nezezlátne. Nalijte do formy.
- V míse smíchejte vejce, kondenzované mléko, neslazené mléko a vanilku.
- Směs nalijte na karamel.
- Pečte ve vodní lázni na 160 °C asi 50 minut.
- Nechte vychladnout a poté vyklopte z formy.
Tip: Flan chutná skvěle s kokosem nebo skořicí!
4. Buñuelos – Smažené těsto s medem
Co jsou buñuelos?
Buñuelos jsou křupavé smažené placky podávané s medem nebo sirupem z piloncillo (třtinový cukr). Jsou oblíbené hlavně o Vánocích.
Jak si připravit buñuelos?
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- 1/2 šálku vody
- Olej na smažení
- Med nebo cukrový sirup na polití
Postup:
- Smíchejte mouku, sůl, vejce a máslo, přidejte vodu a vypracujte těsto.
- Vyválejte tenké placky a osmažte je v oleji do křupava.
- Podávejte s medem nebo sirupem.
5. Cajeta – Mexický karamel z kozího mléka
Co je cajeta?
Cajeta je tradiční mexický karamel připravovaný z kozího mléka a cukru. Má intenzivní chuť a často se používá jako náplň do dezertů.
Jak si připravit domácí cajetu?
- V hrnci smíchejte 1 litr kozího mléka, 1 šálek cukru a 1/2 lžičky jedlé sody.
- Vařte na mírném ohni a neustále míchejte, dokud směs nezhoustne a nezkaramelizuje.
- Podávejte s palačinkami nebo jako polevu na dorty.
Závěr
Mexické dezerty jsou bohaté na chutě a vůně. Od křupavých churros, přes nadýchaný Tres Leches, až po sametový flan – každý dezert je jedinečný a lahodný. Pokud máte rádi sladkosti, určitě vyzkoušejte některý z těchto receptů doma!