Mexické dezerty: Sladké lahůdky z tradiční kuchyně

Mexické dezerty: Sladké lahůdky z tradiční kuchyně

Úvod

Mexická kuchyně není jen o pálivých pokrmech a sytých hlavních jídlech, ale také o neuvěřitelně chutných dezertech. Kombinace evropských vlivů, tradičních mayských a aztéckých ingrediencí, jako jsou čokoláda, vanilka a kukuřice, dala vzniknout jedinečným sladkostem. V tomto článku se podíváme na nejznámější mexické dezerty, jejich historii, ingredience a recepty.


1. Churros – Křupavé smažené těsto se skořicí

Co jsou churros?

Churros jsou dlouhé smažené tyčinky z těsta, obalené ve směsi cukru a skořice. Původně pocházejí ze Španělska, ale v Mexiku získaly vlastní podobu – často se podávají s čokoládovou omáčkou nebo dulce de leche (karamelovým mlékem).

Jak si připravit domácí churros?

Ingredience:

  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • Olej na smažení
  • 1/2 šálku cukru + 1 lžička skořice (na obalení)

Postup:

  1. V hrnci přiveďte k varu vodu, máslo a cukr.
  2. Přidejte mouku a sůl, míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Sundejte z plotny a vmíchejte vejce.
  4. Těsto vložte do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou.
  5. Smažte v rozpáleném oleji do zlatova.
  6. Obalte ve směsi cukru a skořice.

Tip: Podávejte s čokoládovou omáčkou z hořké čokolády a smetany!


2. Tres Leches – Nadýchaný dort namočený ve třech druzích mléka

Co je Tres Leches?

Tres Leches je lehký piškotový dort, který se namáčí do směsi kondenzovaného mléka, slazeného mléka a smetany. Výsledkem je neuvěřitelně vláčný dezert, který se často zdobí šlehačkou a ovocem.

Jak si připravit Tres Leches?

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 šálku mléka

Na mléčnou směs:

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka neslazeného mléka
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání

Postup:

  1. Ušlehejte vejce s cukrem do pěny.
  2. Přidejte mouku a prášek do pečiva, jemně promíchejte.
  3. Těsto nalijte do formy a pečte na 180 °C asi 25 minut.
  4. Po vychladnutí propíchejte vidličkou a přelijte směsí tří druhů mléka.
  5. Nechte v lednici několik hodin nasáknout.
  6. Podávejte se šlehačkou a jahodami.

3. Flan – Mexický karamelový pudink

Co je flan?

Flan je lahodný vanilkový pudink s karamelovou polevou. Tento dezert se vyrábí z vajec, mléka a cukru a má sametovou texturu.

Jak si připravit flan?

Ingredience:

  • 1/2 šálku cukru (na karamel)
  • 3 vejce
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka neslazeného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Cukr zahřejte na pánvi, dokud se nerozpustí a nezezlátne. Nalijte do formy.
  2. V míse smíchejte vejce, kondenzované mléko, neslazené mléko a vanilku.
  3. Směs nalijte na karamel.
  4. Pečte ve vodní lázni na 160 °C asi 50 minut.
  5. Nechte vychladnout a poté vyklopte z formy.

Tip: Flan chutná skvěle s kokosem nebo skořicí!


4. Buñuelos – Smažené těsto s medem

Co jsou buñuelos?

Buñuelos jsou křupavé smažené placky podávané s medem nebo sirupem z piloncillo (třtinový cukr). Jsou oblíbené hlavně o Vánocích.

Jak si připravit buñuelos?

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 šálku vody
  • Olej na smažení
  • Med nebo cukrový sirup na polití

Postup:

  1. Smíchejte mouku, sůl, vejce a máslo, přidejte vodu a vypracujte těsto.
  2. Vyválejte tenké placky a osmažte je v oleji do křupava.
  3. Podávejte s medem nebo sirupem.

5. Cajeta – Mexický karamel z kozího mléka

Co je cajeta?

Cajeta je tradiční mexický karamel připravovaný z kozího mléka a cukru. Má intenzivní chuť a často se používá jako náplň do dezertů.

Jak si připravit domácí cajetu?

  1. V hrnci smíchejte 1 litr kozího mléka, 1 šálek cukru a 1/2 lžičky jedlé sody.
  2. Vařte na mírném ohni a neustále míchejte, dokud směs nezhoustne a nezkaramelizuje.
  3. Podávejte s palačinkami nebo jako polevu na dorty.

Závěr

Mexické dezerty jsou bohaté na chutě a vůně. Od křupavých churros, přes nadýchaný Tres Leches, až po sametový flan – každý dezert je jedinečný a lahodný. Pokud máte rádi sladkosti, určitě vyzkoušejte některý z těchto receptů doma!