Omáčky, které mění hru: Salsa verde, guacamole a mole poblano

Omáčky, které mění hru: Salsa verde, guacamole a mole poblano

Mexická kuchyně je známá svou bohatou paletou chutí, které často stojí na dokonalých omáčkách. Tři z nejikoničtějších omáček jsou salsa verde, guacamole a mole poblano. V tomto článku se podíváme na jejich historii, způsob přípravy a využití v kuchyni.


1. Salsa verde

  • Historie: Salsa verde, tedy "zelená omáčka," je tradiční mexická omáčka, která svůj název získala podle svého charakteristického zbarvení. Základem jsou tomatillos (zelené rajčaté plody), které byly obľíbené již u Aztéků.

  • Recept: Ingredience:

    • 500 g tomatillos

    • 2 zelené chilli papričky (např. jalapeño nebo serrano)

    • 1 cibule

    • 2 stroužky česneku

    • čerstvý koriandr

    • Sůl a limetková šťáva dle chuti

    Postup:

    1. Tomatillos oloupejte z obalu a opláchněte. Poté je spolu s chilli papričkami a cibulí povařte ve vodě asi 10 minut.

    2. Sceďte a všechny ingredience rozmixujte do hladké konzistence.

    3. Dochutěte solí, limetkovou šťávou a koriandrem.

  • Použití: Salsa verde se podává k tacos, enchiladas nebo jako dip k tortillovým chipsům. Je to univerzální omáčka, která dodá jídlům čerstvý a pikantní šmrnc.


2. Guacamole

  • Historie: Guacamole je ikonický pokrm, jehož kořeny sahají do doby Aztéků. Slovo "ahuacamolli" znamená v jazyce Nahuatl "avokádový dip". Avokádo bylo ceněno pro svou chuť a výživovou hodnotu.

  • Recept: Ingredience:

    • 3 zralá avokáda

    • 1 rajče

    • Šťáva z 1 limetky

    • 1 cibule

    • Čerstvý koriandr

    • Sůl a chilli dle chuti

    Postup:

    1. Avokáda rozpůlte, vyjměte pecky a dužinu rozmačkejte vidličkou.

    2. Nasekejte cibuli, rajče a koriandr na drobno a přimíchejte k avokádu.

    3. Dochutěte limetkovou šťávou, solí a chilli.

  • Použití: Guacamole je ideální jako dip k nachos, příloha k tacos nebo burritos, ale může posloužit i jako zdravý pomazánkový základ.


3. Mole poblano

  • Historie: Mole poblano je jednou z nejznámějších mexických omáček, pocházející z města Puebla. Legenda praví, že tuto omáčku vytvořily jeptišky z kláštera Santa Rosa jako dárek pro biskupa. Mole je složitou kombinací ingrediencí, která odráží pestrost mexické kuchyně.

  • Recept: Ingredience:

    • 5 druhů sušeného chilli (např. ancho, pasilla, mulato)

    • 50 g hořké čokolády

    • 1 cibule

    • 2 stroužky česneku

    • 50 g mandlí nebo arašídů

    • Koření: skořice, hřebíček, anýs

    • Sůl a cukr dle chuti

    Postup:

    1. Chilli papričky namočte do horké vody, aby změkly, a poté je rozmixujte na pastu.

    2. Na pánvi osmahněte cibuli, česnek a ořechy, poté přidejte koření.

    3. Smíchejte všechny ingredience, přidejte čokoládu a vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezíská hladkou konzistenci.

  • Použití: Mole poblano se podává s masem, nejčastější je kuřecí nebo krocan. Jako příloha se obvykle servíruje rýže.


Závěr: Tyto tři omáčky reprezentují pestrost a hloubku mexické kuchyně. Ať už dáte přednost čerstvé salse verde, krémovému guacamole nebo bohatému mole poblano, každá z těchto omáček může obohatit vaše menu a přenést vás přímo do srdce Mexika.