Omáčky, které mění hru: Salsa verde, guacamole a mole poblano
Mexická kuchyně je známá svou bohatou paletou chutí, které často stojí na dokonalých omáčkách. Tři z nejikoničtějších omáček jsou salsa verde, guacamole a mole poblano. V tomto článku se podíváme na jejich historii, způsob přípravy a využití v kuchyni.
1. Salsa verde
-
Historie: Salsa verde, tedy "zelená omáčka," je tradiční mexická omáčka, která svůj název získala podle svého charakteristického zbarvení. Základem jsou tomatillos (zelené rajčaté plody), které byly obľíbené již u Aztéků.
-
Recept: Ingredience:
-
500 g tomatillos
-
2 zelené chilli papričky (např. jalapeño nebo serrano)
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
čerstvý koriandr
-
Sůl a limetková šťáva dle chuti
Postup:
-
Tomatillos oloupejte z obalu a opláchněte. Poté je spolu s chilli papričkami a cibulí povařte ve vodě asi 10 minut.
-
Sceďte a všechny ingredience rozmixujte do hladké konzistence.
-
Dochutěte solí, limetkovou šťávou a koriandrem.
-
-
Použití: Salsa verde se podává k tacos, enchiladas nebo jako dip k tortillovým chipsům. Je to univerzální omáčka, která dodá jídlům čerstvý a pikantní šmrnc.
2. Guacamole
-
Historie: Guacamole je ikonický pokrm, jehož kořeny sahají do doby Aztéků. Slovo "ahuacamolli" znamená v jazyce Nahuatl "avokádový dip". Avokádo bylo ceněno pro svou chuť a výživovou hodnotu.
-
Recept: Ingredience:
-
3 zralá avokáda
-
1 rajče
-
Šťáva z 1 limetky
-
1 cibule
-
Čerstvý koriandr
-
Sůl a chilli dle chuti
Postup:
-
Avokáda rozpůlte, vyjměte pecky a dužinu rozmačkejte vidličkou.
-
Nasekejte cibuli, rajče a koriandr na drobno a přimíchejte k avokádu.
-
Dochutěte limetkovou šťávou, solí a chilli.
-
-
Použití: Guacamole je ideální jako dip k nachos, příloha k tacos nebo burritos, ale může posloužit i jako zdravý pomazánkový základ.
3. Mole poblano
-
Historie: Mole poblano je jednou z nejznámějších mexických omáček, pocházející z města Puebla. Legenda praví, že tuto omáčku vytvořily jeptišky z kláštera Santa Rosa jako dárek pro biskupa. Mole je složitou kombinací ingrediencí, která odráží pestrost mexické kuchyně.
-
Recept: Ingredience:
-
5 druhů sušeného chilli (např. ancho, pasilla, mulato)
-
50 g hořké čokolády
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
50 g mandlí nebo arašídů
-
Koření: skořice, hřebíček, anýs
-
Sůl a cukr dle chuti
Postup:
-
Chilli papričky namočte do horké vody, aby změkly, a poté je rozmixujte na pastu.
-
Na pánvi osmahněte cibuli, česnek a ořechy, poté přidejte koření.
-
Smíchejte všechny ingredience, přidejte čokoládu a vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezíská hladkou konzistenci.
-
-
Použití: Mole poblano se podává s masem, nejčastější je kuřecí nebo krocan. Jako příloha se obvykle servíruje rýže.
Závěr: Tyto tři omáčky reprezentují pestrost a hloubku mexické kuchyně. Ať už dáte přednost čerstvé salse verde, krémovému guacamole nebo bohatému mole poblano, každá z těchto omáček může obohatit vaše menu a přenést vás přímo do srdce Mexika.