Tradiční mexické nápoje: Historie, recepty a tipy na přípravu
Úvod
Mexická kuchyně není jen o jídle, ale také o osvěžujících a chutných nápojích. Tradiční mexické nápoje se vyznačují pestrými chutěmi, využitím exotických surovin a dlouhou historií sahající až do dob Aztéků a Mayů. V tomto článku se podíváme na nejoblíbenější nealkoholické nápoje, jejich historii, složení a způsoby přípravy.
1. Horchata – Sladké osvěžení z rýže a skořice
Co je horchata?
Horchata je sladký a osvěžující nápoj, který se vyrábí z rýže, vody, skořice a cukru. V některých oblastech se přidává i vanilka nebo kondenzované mléko. Tento nápoj má původ v Španělsku, kde se původně připravoval z tygřích ořechů (chufa), ale v Mexiku se vžil recept založený na rýži.
Jak si připravit domácí horchatu?
Ingredience:
- 1 šálek dlouhozrnné rýže
- 4 šálky vody
- 1 tyčinka skořice
- ½ šálku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek mléka (volitelné)
Postup:
- Rýži propláchněte a namočte na několik hodin (nejlépe přes noc) ve vodě spolu se skořicí.
- Směs rozmixujte dohladka.
- Přes jemné síto nebo plátno přeceďte tekutinu.
- Přidejte cukr, vanilku a mléko, důkladně promíchejte.
- Podávejte vychlazené s kostkami ledu.
Kde horchatu ochutnat?
Pokud cestujete do Mexika, určitě ji najdete na tržnicích, v taqueriích a ve stáncích s pouličním jídlem. Nejlepší horchatu připravují v Oaxace a Ciudad de México.
2. Agua de Jamaica – Osvěžující ibiškový čaj
Co je agua de Jamaica?
Tento hluboce červený nápoj se vyrábí z sušených květů ibišku (flor de Jamaica). Má lehce kyselou chuť, podobnou brusinkovému džusu, a je skvělým přírodním zdrojem antioxidantů.
Jak si připravit agua de Jamaica?
Ingredience:
- 2 šálky sušených ibiškových květů
- 8 šálků vody
- ½ šálku cukru
- 1 lžíce limetkové šťávy
Postup:
- Ibiškové květy vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu.
- Vařte 10 minut, poté stáhněte z ohně a nechte 15 minut louhovat.
- Přeceděte, přidejte cukr a limetkovou šťávu.
- Podávejte chlazené s ledem.
Kde agua de Jamaica ochutnat?
Je populární na tradičních trzích, v rodinných restauracích a také v mexických domácnostech.
3. Tepache – Fermentovaný ananasový nápoj
Co je tepache?
Tepache je tradiční fermentovaný nápoj vyrobený z ananasových slupek, cukru a skořice. Má jemně perlivou texturu a mírně sladkou chuť.
Jak si připravit domácí tepache?
Ingredience:
- Slupky z 1 velkého ananasu
- ½ šálku hnědého cukru nebo panela
- 4 šálky vody
- 1 tyčinka skořice
Postup:
- Ananasové slupky dejte do skleněné nádoby a zalijte vodou.
- Přidejte cukr a skořici, dobře promíchejte.
- Zakryjte utěrkou a nechte 2-3 dny kvasit při pokojové teplotě.
- Přeceděte a podávejte vychlazené.
Tip: Pokud necháte tepache kvasit déle, stane se z něj lehce alkoholický nápoj!
4. Atole – Hřejivý kukuřičný nápoj
Co je atole?
Atole je hustý teplý nápoj, který se připravuje z kukuřičné mouky (masa harina), mléka, cukru a koření, jako je skořice a vanilka. Často se podává k tamales, hlavně během svátků Día de los Muertos.
Jak si připravit atole?
Ingredience:
- 4 šálky mléka
- ⅓ šálku kukuřičné mouky (masa harina)
- ¼ šálku cukru
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- V hrnci zahřejte mléko a přidejte kukuřičnou mouku.
- Přidejte cukr, skořici a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne.
- Odstraňte skořici, přidejte vanilku a podávejte teplé.
5. Pozol – Tradiční nápoj Mayů
Co je pozol?
Pozol pochází z jihu Mexika a připravuje se z fermentované kukuřičné pasty smíchané s vodou nebo mlékem. Často se pije v horkém podnebí jako energetický nápoj.
Jak si připravit pozol?
- Rozemelte vařenou kukuřici na jemnou pastu.
- Přidejte vodu a promíchejte.
- Podávejte s ledem a kakaovým práškem.
Závěr
Mexické nápoje jsou stejně rozmanité jako mexická kuchyně. Od sladké horchaty, přes osvěžující agua de Jamaica, po fermentovaný tepache – každý nápoj má svůj jedinečný příběh a nezaměnitelnou chuť. Pokud chcete ochutnat pravou Mexiku, neváhejte si některý z nich připravit doma!