Tradiční mexické nápoje: Historie, recepty a tipy na přípravu

Tradiční mexické nápoje: Historie, recepty a tipy na přípravu

Úvod

Mexická kuchyně není jen o jídle, ale také o osvěžujících a chutných nápojích. Tradiční mexické nápoje se vyznačují pestrými chutěmi, využitím exotických surovin a dlouhou historií sahající až do dob Aztéků a Mayů. V tomto článku se podíváme na nejoblíbenější nealkoholické nápoje, jejich historii, složení a způsoby přípravy.


1. Horchata – Sladké osvěžení z rýže a skořice

Co je horchata?
Horchata je sladký a osvěžující nápoj, který se vyrábí z rýže, vody, skořice a cukru. V některých oblastech se přidává i vanilka nebo kondenzované mléko. Tento nápoj má původ v Španělsku, kde se původně připravoval z tygřích ořechů (chufa), ale v Mexiku se vžil recept založený na rýži.

Jak si připravit domácí horchatu?
Ingredience:

  • 1 šálek dlouhozrnné rýže
  • 4 šálky vody
  • 1 tyčinka skořice
  • ½ šálku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek mléka (volitelné)

Postup:

  1. Rýži propláchněte a namočte na několik hodin (nejlépe přes noc) ve vodě spolu se skořicí.
  2. Směs rozmixujte dohladka.
  3. Přes jemné síto nebo plátno přeceďte tekutinu.
  4. Přidejte cukr, vanilku a mléko, důkladně promíchejte.
  5. Podávejte vychlazené s kostkami ledu.

Kde horchatu ochutnat?
Pokud cestujete do Mexika, určitě ji najdete na tržnicích, v taqueriích a ve stáncích s pouličním jídlem. Nejlepší horchatu připravují v Oaxace a Ciudad de México.


2. Agua de Jamaica – Osvěžující ibiškový čaj

Co je agua de Jamaica?
Tento hluboce červený nápoj se vyrábí z sušených květů ibišku (flor de Jamaica). Má lehce kyselou chuť, podobnou brusinkovému džusu, a je skvělým přírodním zdrojem antioxidantů.

Jak si připravit agua de Jamaica?
Ingredience:

  • 2 šálky sušených ibiškových květů
  • 8 šálků vody
  • ½ šálku cukru
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Postup:

  1. Ibiškové květy vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu.
  2. Vařte 10 minut, poté stáhněte z ohně a nechte 15 minut louhovat.
  3. Přeceděte, přidejte cukr a limetkovou šťávu.
  4. Podávejte chlazené s ledem.

Kde agua de Jamaica ochutnat?
Je populární na tradičních trzích, v rodinných restauracích a také v mexických domácnostech.


3. Tepache – Fermentovaný ananasový nápoj

Co je tepache?
Tepache je tradiční fermentovaný nápoj vyrobený z ananasových slupek, cukru a skořice. Má jemně perlivou texturu a mírně sladkou chuť.

Jak si připravit domácí tepache?
Ingredience:

  • Slupky z 1 velkého ananasu
  • ½ šálku hnědého cukru nebo panela
  • 4 šálky vody
  • 1 tyčinka skořice

Postup:

  1. Ananasové slupky dejte do skleněné nádoby a zalijte vodou.
  2. Přidejte cukr a skořici, dobře promíchejte.
  3. Zakryjte utěrkou a nechte 2-3 dny kvasit při pokojové teplotě.
  4. Přeceděte a podávejte vychlazené.

Tip: Pokud necháte tepache kvasit déle, stane se z něj lehce alkoholický nápoj!


4. Atole – Hřejivý kukuřičný nápoj

Co je atole?
Atole je hustý teplý nápoj, který se připravuje z kukuřičné mouky (masa harina), mléka, cukru a koření, jako je skořice a vanilka. Často se podává k tamales, hlavně během svátků Día de los Muertos.

Jak si připravit atole?
Ingredience:

  • 4 šálky mléka
  • ⅓ šálku kukuřičné mouky (masa harina)
  • ¼ šálku cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. V hrnci zahřejte mléko a přidejte kukuřičnou mouku.
  2. Přidejte cukr, skořici a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne.
  3. Odstraňte skořici, přidejte vanilku a podávejte teplé.

5. Pozol – Tradiční nápoj Mayů

Co je pozol?
Pozol pochází z jihu Mexika a připravuje se z fermentované kukuřičné pasty smíchané s vodou nebo mlékem. Často se pije v horkém podnebí jako energetický nápoj.

Jak si připravit pozol?

  1. Rozemelte vařenou kukuřici na jemnou pastu.
  2. Přidejte vodu a promíchejte.
  3. Podávejte s ledem a kakaovým práškem.

Závěr

Mexické nápoje jsou stejně rozmanité jako mexická kuchyně. Od sladké horchaty, přes osvěžující agua de Jamaica, po fermentovaný tepache – každý nápoj má svůj jedinečný příběh a nezaměnitelnou chuť. Pokud chcete ochutnat pravou Mexiku, neváhejte si některý z nich připravit doma!